Friday, September 1st, 2006
La Iasi se dau gata trei vile pe zi
Datele oficiale oferite de Institul Judetean de Statistica arata ca in 2005 au fost finalizate 1.163 de locuinte. 80% dintre acestea au parter plus unul sau doua etaje.
In fiecare zi se dau gata in Iasi cite trei vile. Adica un cartier de peste 1.000 de imobile intr-un an. Cel putin asa arata datele oficiale puse la dispozitie de Institutul National de Statistica (INS). Cifrele par mari la prima vedere. Daca luam in calcul ca judetul este pe locul doi in tara in functie de numarul de locuitori, avind circa 250.000 de familii, cifrele par ridicole. Mai exact aceasta ar insemna ca doar 0,4% dintre familiile iesene se muta in fiecare an intr-o vila noua. De altfel, se poate vedea cu ochiul liber ca vilele rasar precum ciupecile dupa ploaie. Acesta s-ar putea traduce ori prin faptul ca statisticile oficiale contin date care nu bat cu cele din teren ori Primariile raporteaza informatii care contin o serie de erori.
Populatia a urcat vertiginos in Miroslava
Potrivit datelor INS, in cursul anului trecut, in judet s-au finalizat 1.163 de locuinte. Reprezentantii Inspectoratului de Stat in Constructii, sustin ca din acestea, 80% sint case cu cel putin un etaj, adica vile. „Acestea sint casele finalizate si evaluate de primarii pentru care se platesc impozite. Dintre acestea, circa 80% (n.r. - 930) sint proiecte ce cuprind parter plus mansarda sau cel putin un etaj. Sau mai bine zis vile“, ne-a declarat Radu Lupasteanu, seful Inspectoratului de Stat in Constructii Iasi. Dupa cum sustine acesta, finalizarea unei case dureaza maxim un an. „De obicei, omul obtine aprobarile la inceputul anului. Cum s-a luat zapada demareaza lucrarile de constructie. Daca are sustinere financiara, in maxim zece luni se poate numi proprietar de casa noua si se poate muta in ea“, a mai spus Lupasteanu. Cele mai multe vile s-au ridicat in apropierea Iasului, mai putine fiind in jurul oraselor Pascani si Tirgu-Frumos. „Cel mai mult se construieste in zonele apropiate Iasului, cum ar fi Birnova sau Miroslava pentru ca pretul terenurilor este mai mic“, a explicat Bogdan Cihodaru, patronul agentiei imobiliare Terra. Acest lucru este recunoscut si de primarii celor doua comune si totodata motivat de numarul in continua crestere a populatiei. „Prin anii ‘90 Miroslava avea circa 6.500 de locuitori. In prezent, oficial sint 8.500, insa neoficial numarul acestora este mai mare, de peste 10.000 de locuitori. Aceasta pentru ca multe persoane si-au facut case aici, insa nu au si mutatie“, ne-a explicat Vasile Lapusneanu, primarul comunei Miroslava.
Potrivit acestuia, in ultimii cinci ani, in comuna sau construit peste 1.000 de case. La Birnova, aproape aceeasi situatie. Populatia a crescut de la 3.000 la peste 4.000 de locuitori, si, dupa cum sustine primarul comunei Victor Chirila, in ultimii ani s-au ridicat peste 800 de locuinte.
„Se construieste in draci“
In cursul acestei saptamini, reporterii „Ziarului de Iasi“ au facut un tur prin citeva comune ale Iasului. Pe ruta Tibanesti - Voinesti - Miroslava - Iasi, casele rasar ca ciupercile dupa ploaie. Pe ambele parti ale soselei se pot vedea vile care mai de care mai cochete finalizate sau aflate in plina constructie. „La Iasi se construieste in draci. Noi lucram de o luna aici. In maxim doua luni si jumatate o finalizam. Casa va avea doua nivele desfasurate pe 280 de metri patrati. Doar lucrarile de constructie se ridica la aproximativ 1,8 miliarde lei vechi“, ne-a spus Mihai Lupu, patronul firmei de constructii Agapi Lupu SRL care lucra de zor la o vila in Miroslava.
Potrivit acestuia, finisajele dureaza cel mai mult la constructia unui imobil. „Noi predam vila la «rosu», adica o ridicam si o tencuim. Apoi urmeaza greul. Finisajele exterioare si interioare, precum si utilitatile. Daca dispune de bani proprietarul, pina la sfirsitul toamnei se poate muta in ea. Cu tot cu aceste investitii, cheltuielile se ridica la aproape 3 miliarde lei“, a mai precizat Lupu. Acelasi lucru il sustin si agentii imobiliari ieseni. „Se vede de ceva timp ca se construieste mult in Iasi, si in medie, investitiile se ridica la maxim 100.000 de euro. Insa, ulterior valoarea de piata a vilelor creste in functie de zona in care sint amplasate si modelul proiectelor pina la chiar 140-150.000 euro. Pentru a le putea vinde mai repede, unii proprietari prefera sa renunte la finisajele interioare si sa mai scada din pret. Astfel, cumparatorul isi poate amenaja casa dupa bunul plac“, a explicat Cihodaru. Un simplu calcul matematic arata ca, la o investitie medie de 100.000 euro pe casa, in cursul anului trecut iesenii au bagat in vilele din judet circa 93 milioane euro.
sursa: ZiaruldeIasi.ro