Wednesday, September 6th, 2006
Investiţii de peste 5 milioane de euro în oraşul Siret
*„Apetitul†pentru proiectele cu finanţări externe a condus la creşterea economică a unui oraş care, în urmă cu cinci ani, se confrunta cu probleme serioase de infrastructură
Fiind considerat unul dintre cele mai active judeţe ale Regiunii de Dezvoltare Nord Est, Suceava a „prins aripi†odată cu dobândirea abilităţii sau, mai bine zis, a curajului administraţiilor locale şi întreprinzătorilor privaţi de a profita de oportunităţile de finanţare oferite prin programele guvernamentale şi cele europene.
Un fapt îmbucurător este acela că „microbul†investiÅ£iilor finanÅ£ate parÅ£ial din surse externe a intrat nu doar în „sângele†administraÅ£iilor locale puternice, ci îşi face simÅ£ită prezenÅ£a ÅŸi la nivelul localităţilor mai mici, acolo unde eforturile sunt de cele mai multe ori înzecite. Un caz special este acela al orăşelului sucevean Siret (cu o populaÅ£ie de numai 9.400 de locuitori) care are la activ nu mai puÅ£in de ÅŸapte proiecte câştigătoare, dintre care 5 sunt finalizate la acest moment, iar celelalte 2 se află în curs de implementare. Primul dintre acestea a avut în vedere reabilitarea zonei industriale Siret, incluzând o gamă complexă de lucrări privind modernizarea reÅ£elei stradale, reabilitarea ÅŸi extinderea reÅ£elei de alimentare cu apă potabilă, extinderea ÅŸi retehnologizarea staÅ£iei de epurare, modernizarea reÅ£elei de canalizare, modernizarea ÅŸi extinderea reÅ£elei electrice de iluminat public, precum ÅŸi alimentarea cu gaze naturale. Valoarea contractată a acestor investiÅ£ii a depăşit 5 milioane euro. „PuÅ£ine administraÅ£ii publice locale se pot mândri cu proiecte de asemenea anvergură implementate. ªi aceasta în contextul în care proiectul a fost printre primele de acest tip din România, fiind finanÅ£at prin programul PHARE 2000, ÃŽmbunătăţirea ÅŸi Dezvoltarea Infrastructurii Regionale ÅŸi Localeâ€, ne-a declarat domnul Ovidiu Eugen Raţă, director general al companiei de consultanţă RELIANS.
Punctul de pornire: necesităţile stringente
Proiectul „Reabilitarea zonei industriale Siret†a fost iniţiat în anul 2001, dată la care zona industrială a oraşului Siret se confrunta cu numeroase probleme legate de infrastructură, a căror rezolvare nu putea fi susţinută de bugetul local. În plus, ele generau costuri foarte mari de întreţinere şi o semnificativă poluare a solului, a râului Siret şi a mediului înconjurător. Impactul acestora asupra standardului de viaţă a persoanelor ce locuiau în zonă, dar şi asupra perspectivelor de dezvoltare a mediului de afaceri autohton era unul puternic negativ. Printre cele mai importante probleme se numărau: uzura morală şi fizică a sistemelor de utilităţi (reţeaua de apă potabilă, reţeaua de canalizare, staţia de epurare, reţeaua electrică) şi inexistenţa unei reţele de distribuţie a gazelor naturale. Consilierii locali ai oraşului Siret au analizat oportunităţile oferite de program şi necesităţile stringente din zonă şi au hotărât iniţierea proiectului. La sfârşitul anului 2005, implementarea acestuia a fost finalizată cu succes.
Principalele investiţii realizate prin proiect
Obiectivele proiectului „Reabilitarea zonei industriale Siret†au fost pe cât de îndrăzneţe, pe atât de greu de realizat, ţinând cont de posibilităţile, know-how-ul şi experienţa unei structuri administrative de talie mică. Cu toate acestea, cu asistenţa de specialitate din partea consultantului, investiţiile planificate au fost duse la bun sfârşit, generând o schimbare majoră pentru întreaga comunitate locală.
Reţeaua stradală - modernizarea a 6 străzi din zona industrială a oraşului Siret (Decebal, Eroilor, 1 Decembrie, Vasile Alecsandri, Basarabiei, Traian) prin:
¤ lucrări de terasamente pentru lărgirea fundaţiei existente, urmărindu-se atingerea dimensiunilor şi cerinţelor tehnice de încărcare şi confort rutier;
¤ deplasarea traseului conductelor de alimentare cu apă potabilă şi de canalizare la maximum 1 m de bordură;
¤ crearea unui confort modern pentru agenţii economici şi locuitorii din zona industrială şi urbană.
Reţeaua de apă potabilă:
¤ Extinderea şi echilibrarea reţelelor de distribuţie (înlocuirea conductelor existente - 1,76 km, extinderea reţelei - 1,58 km, conducte noi în reţeaua existentă - 0,7 km);
¤ Redimensionarea conductei de refulare;
¤ Reechilibrarea staţiei de pompare.
Reţeaua de canalizare:
¤ Reabilitarea reţelei de canalizare;
¤ Extinderea reţelei de canalizare prin lucrări pentru înlocuirea de canale existente cu durata de utilizare depăşită, lucrări pentru executarea de canale noi, realizarea unui bazin de retenţie şi compensare ape pluviale;
¤ Deservirea întregii zone industriale a oraşului Siret.
Staţia de epurare:
¤ Reabilitarea staţiei de epurare;
¤ Retehnologizarea şi extinderea staţiei de epurare prin schimbarea destinaţiei pentru anumite echipamente şi construirea altora noi.
Reţeaua electrică de iluminat public şi distribuţie :
¤ Reabilitarea reţelelor de medie tensiune;
¤ Extinderea şi retehnologizarea reţelei electrice prin: realizarea unei reţele electrice subterane pe o lungime de 2,4 km, echiparea unui nou post trafo PT3, achiziţionarea unui transformator nou de 400 KVA.
Reţeaua de gaze naturale:
¤ Realizarea conductei de transport (39 km);
¤ Realizarea reţelei de distribuţie de 3,2 km lungime şi un regim de 0.2 – 2 bari presiune;
¤ Realizarea reţelei de repartiţie de 1,4 km lungime;
¤ Construirea unei staţii de reglare-măsurare-predare (SRMP), amplasată în apropierea localităţii Siret, în afara zonei locuite;
¤ Construirea unei staţii de reglare-măsurare-sector (SRMS).
Efectele implementării proiectului
Oraşul Siret este situat în partea de Nord-Est a României, în judeţul Suceava, lângă graniţa cu Ucraina (fiind principalul punct de acces în România, în partea sa nordică), şi este traversat de drumul european E85, care face legătura între nordul şi sudul Europei prin intermediul culoarului transeuropean IX Kiev-Atena. Lucrările de modernizare a reţelei stradale din zona industrială a oraşului Siret au contribuit semnificativ la fluidizarea traficului şi reducerea costurilor anuale de întreţinere.
Punând în evidenţă efectele implementării proiectului, primarul oraÅŸului Siret, domnul Vasile Tablan, ne-a declarat: „Realizarea reÅ£elei de transport ÅŸi distribuÅ£ie a gazelor naturale pentru alimentarea acestei zone a oferit ÅŸi celorlalÅ£i locuitori ÅŸi agenÅ£i economici din oraÅŸul Siret posibilitatea conectării, la preÅ£uri rezonabile. Astfel s-au redus semnificativ costurile necesare achiziÅ£ionării combustibililor solizi, dar ÅŸi nivelul poluării aerului din zonă. Cele mai importante efecte ale implementării proiectului s-au produs în lanÅ£. Datorită noilor facilităţi create în zonă s-a constatat o creÅŸtere a eficienÅ£ei agenÅ£ilor economici, care la rândul ei a generat îmbunătăţirea mediului de afaceri. Un mediu de afaceri propice a condus la atragerea de noi investitori. CreÅŸterea investiÅ£iilor a stat la baza creării de noi locuri de muncă. CreÅŸterea economică a zonei a presupus schimbarea tipului de impozitarea utilizat de către administraÅ£ia publică locală, fapt care implică o creÅŸtere a taxelor colectate la bugetul de stat. Alte efecte importante ale implementării proiectului vizează reducerea poluării mediului înconjurător ÅŸi a râului Siretâ€.
Pe lângă toate beneficiile certe pe care implementarea proiectului „Reabilitarea zonei industriale Siret†le-a produs în regiune, se poate adăuga şi experienţa acumulată de membrii administraţiei publice locale în managementul de proiect. Această experienţă s-a concretizat în alte 6 proiecte cu finanţare europeană şi guvernamentală (menţionate în tabelul alăturat), finalizate sau aflate în prezent în implementare, cu sprijinul consultantului.
sursa: Financiarul.ro